İMPLANT NEDİR?
Dünya üzerindeki başarı oranları %97 olan titanyum implantların insan vücudunda bilinen hiçbir yan etkisi yada alerjik reaksiyonu yoktur. Kemik uyumu tam olan titanyum maddesi tıp alanında ilk olarak 1950’li yıllarda ortopedi alanında kullanılmıştır. İlk denemeler maymunlar üzerinde iki kemiği birleştirmek için yapılmış ve yüksek oranda başarı sağlanmıştır. Bu başarıdan sonra çene kemiğinde uygulanmış ve mükemmel bir uyum gözlenmiştir. Günümüzdeki teknoloji ile yüzey özelikleri oldukça gelişen implantlar çene kemiği ile ayrılmaz yapılar haline gelmiştir.
İmplant; eksik dişlerin yerine konması amacıyla, çene içerisine yerleştirilen çoğunlukla vida şeklindeki yapay bir diş köküdür. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak algılandığından, implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılmaktadır ve implantların yüksek doku uyumu başarı oranı oldukça yüksektir. Diş hekimliğinde çok yaygın kullanım alanı bulma nedeni; tek diş eksikliklerinden, hiç dişi olmayan hastalara kadar, çok geniş bir yelpazede uygulanabilir olmasıdır. Bu uygulama komşu dişlere hiç müdahale edilmeden gerçekleştirilir.
KİMLERE İMPLANT UYGULANABİLİR?
Genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı diş etleri ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemik bulunan, iyi ağız bakımı yapan bireyler implant tedavisinde yüksek başarı oranına sahiptir. Bazı durumlarda kemiğin miktarı implant yerleşimi için yeterli olmaz. Eğer kemik kaybı fazla ise, ileri teknikler uygulanarak implant yerleştirilmesi için uygun alt yapı sağlanarak implantlar yerleştirilebilir
KİMLERE İMPLANT UYGULANAMAZ?
-Baş ve boyun bölgesine radyo terapi uygulanmış bireyler,
-Kemik büyüme ve gelişimini tamamlamamış genç bireyler,
-Sigara kullanımı ağız içindeki yara iyileşmesini baskıladığından ve implant başarısını düşürdüğünden; sigara kullanımı çok fazla olan bireyler implant için uygun aday değillerdir.
-Diyabet, yüksek tansiyon, hemofili ve otoimmun hastalık gibi sistemik hastalıkları bulunan, bifosfonat, kortikosteroid veya immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireylerin sağlık durumları doktorlarıyla konsültasyon yapılarak uygun şartlar oluşturulabilirse; implant uygulanabilmektedir.
NASIL BAŞVURULUR?
Merkezimizde Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanımız; Uzm. Dt. Elif HAŞİMOĞLU tarafından dental implant tedavisi yapılmaktadır. Bu tedavi için; Dt. Azis AKSOY, Dt. Furkan YAZLIK ve Dt. Zeynel Yasin ÖZDEMİR'den 182 Merkezi hekim randevu sisteminden randevu alarak ön muayenizi yaptırabilirsiniz.
İMPLANT TEDAVİSİ
İmplantlar çene kemiği içerisine cerrahi olarak yerleştirilir. İmplant yerleştirilecek bölgede önce yumuşak doku üzerinde bir kesi yapılır. Kemik açığa çıkarılarak özel uçlarla implant yuvası hazırlanır. Daha sonra implant çene kemiğinde açılan bu yuvaya yerleştirilir, dişeti dikişlerle kapatılır. Genellikle 2–4 ay veya gerekli olduğu takdirde daha uzun süre iyileşmeye bırakılır. İyileşme döneminden sonra ikinci bir cerrahi işlem ile implantın üzeri açılır ve proteze destek olacak parçalar takılır. Bir sonraki aşama ise protez yapımıdır. Cerrahi öncesi kemiğin yükseklik, genişlik ve uygunluğunu tespit etmek için detaylı pek çok inceleme yapılmasına rağmen implantın yerleştirilmesi sırasında yetersiz veya düzensiz kemik şekliyle karşılaşılabilir. Böyle durumlarda kemik grefti uygulaması ve bazı ilave cerrahi işlemler gerekebilir. Kemik grefti veya ilave cerrahi işlemlerin uygulanması durumunda tahmin edilen tedavi süresi uzayabilir. İmplant tedavisinin başarısı pek çok faktöre bağlıdır. İmplant cerrahisi öncesi hastanın tüm periodontal tedavilerinin bitmiş olması ve hastanın iyi bir ağız bakımına sahip olması gerekir. Ayrıca implant tedavisinin başarısını azaltan hastaya ait bazı faktörler vardır. Bunlara örnek olarak diyabet, aşırı alkol tüketimi, sigara, bazı ruhsal bozukluklar, kan hastalıkları, bağışıklık sistemi bozuklukları, kortizon kullanımı ve radyasyon tedavisi verilebilir. Operasyon sonrası o bölgeye uygulanacak özenli ve uygun bakım, ağızdaki dişli bölgelerin fırçalanması, gargara yapılması ve doktorunuzun önerdiği tüm hijyen kurallarına uyulması tedavinin başarısı için çok ciddi bir önem taşır.
OLASI CERRAHİ PROBLEMLER
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, implant cerrahisinde de bazı komplikasyonlar oluşabilir. Bunlar; operasyon sonrası morarma, şişlik, kanama, enfeksiyon, ağzın açılmasında zorluk, dokularda hissizlik, karıncalanma ya da duyu değişiklikleridir. Bunun yanı sıra komşu dişte hasar, üst çenede sinüs ve burun tabanı zedelenmesi gibi riskler görülebilir. Yine ender karşılaşılan komplikasyonlara bağlı olarak implantın kemikle birleşememesi nedeniyle çıkarılması gerekebilir.
İMPLANT KULLANIMINDA BAKIM VE TAKİP
İmplant tedavisinin uzun dönem başarısı, ağız hijyenine büyük özen gösterilmesine ve doktorunuz tarafından hazırlanmış kişiye özel bakım programına uymanıza bağlıdır. Motivasyonunuzun tüm tedavi süresinde ve sonrasında her zaman en üst düzeyde olmasına özen göstermelisiniz. Doktorunuz tarafından planlanan belirli sürelerde mutlaka hasta bakım programınızın kontrolü için bu rutin ziyaretleri ihmal etmemelisiniz. Bu dönemler arasında ise plak kontrolünden ve ağız hijyeninden siz sorumlusunuz. Doktorunuz ile işbirliği içinde olmaya özen gösteriniz.
İMPLANT TEDAVİSİNİN BAŞARISIZ OLMA DURUMU
İmplantın herhangi bir nedenle planlanan sayıdan az yapılması durumunda, uygulanmayan implant ‘in bedeli aynı gün içerisinde hastaya iade edilir. Protez yapılmadan önce implant kaybı oluşur ise hastaya tekrar implant uygulaması yapılır. Bu aşamada başarısız olan implant garanti kapsamında değerlendirilir, ancak hasta cerrahi işlem bedellerini ödemeyi kabul eder. İmplant üstü protez yapımı işlemlerinden önce İmplant uygulaması yapılamayacak hallerde ise (hekim tarafından raporlanması kaydıyla) sadece implant ücreti hastaya iade edilir, alınan hizmet bedelleri (cerrahi işlem, resmi kurum payları vb.) iade edilmez. Bu durumlar dışında hastaya hiçbir şekilde ücret iadesi yapılamaz. İmplant üstü protezin hastaya tesliminden itibaren 5 (beş) yıl içerisinde oluşabilecek implant kayıplarında implant garanti kapsamında değerlendirilir ve cerrahi işlem ücretleri alınmak kaydıyla kaybedilen implantın yerine yenisi uygulanır, implant uygulanamaması durumunda (hekim tarafından raporlanması kaydıyla) hasta herhangi bir hak talep edemez.
İMPLANT TEDAVİSİ ONAY FORMU
Tüm bu bilgilerin ışığında:
1.Yapılacak bu tedavi ile hedeflenen amacın, çenemde diş kaybı sonucu oluşan problemi tedavi etmek ve çiğneme etkililiğimi arttırmak olduğunu anlamış bulunmaktayım.
2.Bu tedavi uygulanmadığında diş kaybı olan bölgelerde çene kemiğimin hızla eriyebileceğini ve bunun gelecek yıllarda klasik total ve parsiyel protez kullanımında tutuculuk, fonksiyon ve estetik problemleri yaratabileceğini anlamış bulunmaktayım.
3.İmplant tedavisinde olası cerrahi risklerin var olduğunu ve buradaki risklerin aşağıdaki maddeleri içerdiğini anlamış bulunmaktayım:
4.Operasyon sonrası şişlik, ağrı, kanama ve morarma, İlave tedavi gerektiren enfeksiyon durumu, Duyu sinirlerinin zarar görebilmesi ve bunun geçici/ kalıcı hissizlik oluşturabilmesi, İmplantın çıkartılmasını gerektiren durumlar ile karşılaşılması ,
5.İmplant tedavisi sırasında öngörülmeyen durumların ortaya çıkabileceğini ve önceden planlanmış işlemlerin genişletilmesi ve değiştirilmesi gerekebileceğini anlamış bulunmaktayım.
6.Ameliyat sonrası bakımın ve takibin dental implantların başarısında çok önemli olduğunu anlamış bulunmaktayım.
7.Sağlık geçmişim, şu andaki genel sağlık durumum, daha önce tıbbi ve dental tedavilerim sırasında yaşadığım problemler hakkında vereceğim bilgilerin önemini anlamış bulunmaktayım.
8.İmplant uygulamasının başarısız olması durumundaki şartları anlamış bulunmaktayım.
9.Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) ilgili tedavilere yönelik olarak yayınladığı Uygulama Tebliği konusunda bilgilendirildim. Bu tedavinin cerrahi ve protetik aşamaları sırasında kullanılacak malzemeye yönelik olarak SGK’nın ödeme yapmadığı kalemlere ilişkin faturaların tarafımca ödenmesi gerektiği konusunda bilgilendirildim. Tedavim sırasında önceden kestirilemeyen değişiklikler nedeniyle kullanılması gerekebilecek ek giderlerin tarafımca karşılanması gerektiği konusunda bilgilendirildim.
İMPLANT TEDAVİSİ VE ÜCRETLENDIRMESI İLE İLGİLİ BU FORMU OKUYUP ANLADIĞIMI VE BÜTÜN SORULARIMIN CEVAPLANDIRILDIĞINI KABUL EDİYORUM. BU FORMUN HER SAYFASINDAKİ ONAYIM VE AŞAĞIDAKİ İMZAM, İMPLANT ÜCRETİ VE YERLEŞTİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ OLAN CERRAHİ İŞLEMLERİN UYGULANMASINA İZİN VE ONAY VERDİĞİMİ BELGELEMEKTEDİR.